Osoby nominowane do Orderu Uśmiechu muszą wypić szklankę soku z cytryny, by otrzymać wyróżnienie. Po ukończeniu tego wyzwania powinny uśmiechnąć się szeroko, dowodząc, że zasługują na tę prestiżową nagrodę.
Wy nie musicie nikomu nic udowadniać, ale dobranie odpowiedniego wina do dania wydaje się czasem pewnego rodzaju testem, a goście to jurorzy decydujący o tym, czy otrzymacie Order Dobrego Gospodarza.
Smak kwaśny dominuje w daniach zdecydowanie rzadziej niż słony lub pikantny. Jednakże, wiele używanych na co dzień produktów cechuje się podwyższoną kwasowością, dlatego warto wiedzieć, jakie wina idą w parze z kwaśnym smakiem.
Jeśli masz podstawową wiedzę z zasad wine pairingu, wiesz, że wino można parować z jedzeniem kierując się dwoma przeciwstawnymi zasadami: balansu i kontrastu.
W myśl zasady balansu, do dań kwaśnych należy wybrać również wino o wysokiej kwasowości. Kiedy kwasowość wina i dania się spotkają, ich smaki się balansują, podkreślając inne aromaty potrawy.
Pomidory charakteryzują się kwaśnym smakiem, dlatego wszelkie dania w sosie pomidorowym idą w parze z winem o wysokiej kwasowości. Sałatka z octowym sosem winegret również doskonale skomponuje się z sauvignon blanc lub rieslingiem. Bo przypominamy, że jedną z podstawowych zasad wine pairingu jest dobieranie wina do sosu.
Wino może również dodać daniu kwasowości. Ryby i owoce morza często skrapiane są cytryną, by podkreślić ich smak. Idąc tym tropem, do dań rybnych i frutti di mare, zaserwujemy wina o wyższej kwasowości i lekkiej strukturze.
By zobrazować sobie tę zależność, wystarczy zagryźć łyk wina o wysokiej kwasowości, np. rieslinga, plasterkiem cytrusa. Przy kolejnym łyku, wino będzie wydawać się mniej kwaśne. Kiedy natomiast weźmiesz kęs dania po tym eksperymencie, poczujesz smaki, które wcześniej byłyby mniej wyraźne.
Jeśli mowa o zasadzie kontrastu, wino o wysokiej kwasowości świetnie komponuje się z daniami o kremowej, maślanej lub oleistej teksturze. W takim wypadku, kwasowość wina nadaje daniu rześkości i lekkości. Ciężkie, kremowe smaki zostają przełamane świeżością wina. Ale więcej o tym powiemy w tekście o wine pairingu ze smakiem tłustym.
Wina, które dobrze komponują się ze smakiem kwaśnym:
1. Sauvignon Blanc
Wyraziste, świeże wino o wysokiej kwasowości i aromatach owoców cytrusowych i egzotycznych oraz nutach ziołowych.
Pasuje do: Sałatki z dressingiem cytrusowym, potrawy z pomidorami, ryby w sosie cytrynowym.
2. Chablis (chardonnay)
Mineralne, eleganckie wino, często o nutach cytrusów i zielonych jabłek.
Pasuje do: Ostrygi, grillowane ryby, dania z sosem na bazie cytryny.
3. Riesling
Klasyka o wyraźnej kwasowości, z aromatami jabłek, brzoskwiń i cytrusów.
Pasuje do: Dania azjatyckie, sałatki z cytrynowym dressingiem.
4. Albariño
Hiszpańskie wino o wysokiej kwasowości, z nutami brzoskwini, cytrusów i charakterystycznej nucie soli morskiej.
Pasuje do: Owoce morza, sałatki z dressingiem cytrynowym.
5. Vermentino
Włoskie wino świeże, mineralne, z nutami cytrusów, brzoskwini i ziół.
Pasuje do: Grillowane ryby, sałatki, dania z pomidorami.
6. Grüner Veltliner
Austriackie wino o świeżej kwasowości, z nutami cytrusów i białego pieprzu.
Pasuje do: Potrawy z warzywami, sałatki z dressingiem octowym.
7. Vinho Verde
To lekkie, orzeźwiające wino z Portugalii, charakteryzujące się niską zawartością alkoholu i wyraźną kwasowością. Może mieć nuty cytrusów, zielonych jabłek i białych kwiatów.
Pasuje do: Sałatek, ryb, dań z pomidorami oraz potraw z dressingiem cytrynowym
8. Falanghina
Włoskie wino z nutami cytrusów i kwiatów, świeże i lekkie, mineralne. Szczep używany jest też do produkcji win musujących.
Pasuje do: Owoce morza, dania z cytrusowym sosem.
9. Prosecco
Musujące wino z Włoch, owocowe, z nutami gruszek i jabłek.
Pasuje do: Sałatki, dania z lekkim dressingiem, przystawki.
10. Cava
Hiszpańskie musujące wino, produkowane metodą tradycyjną, tzw. szampańską. Świeże i owocowe, o wysokiej kwasowości.
Pasuje do: Owoce morza, lekkie sałatki, tapas.
Podsumowując, wybierając wino do dań kwaśnych, warto zwrócić szczególną uwagę na jego kwasowość. Najlepiej postawić na wina o podobnej kwasowości lub nieco wyższej, co pomoże zbalansować smaki potraw i podkreśli ich charakter.
Warto eksperymentować z różnymi rodzajami win, aby znaleźć idealne połączenie, które nie tylko będzie pasować do potrawy, ale również wzbogaci całe doznanie kulinarne. Dzięki odpowiedniemu winu, każdy posiłek może stać się jeszcze bardziej wyjątkowy i pełen smakowych niuansów.