Wine pairing – smak słony

Oglądaliście Ratatuj? Tę słynną kreskówkę Disneya, w której pocieszny szczurek zostaje światowej klasy mistrzem kuchni?

Jest tam taka scena, w której ważny krytyk kulinarny próbuje tytułowego dania. Ma on przed sobą kieliszek czerwonego wina. Kiedy bierze do ust pierwszy kęs potrawy, myślami momentalnie przenosi się w czasy dzieciństwa. 

Przyjemne wspomnienia wywołane odpowiednio wyważonymi smakami sprawiają, że surowy krytyk, którego oceny główny bohater obawiał się cały film, dosłownie rozpływa się nad daniem.

A wiecie, co krytyk zrobił sekundę przed spróbowaniem ratatuja? Wziął łyk wina. 

To właśnie magia odpowiedniego doboru wina do potrawy. Przywołuje wspomnienia, dostarcza niezapomnianych wrażeń smakowych i przyczynia się do sukcesu mistrzów kuchni. 

W porównaniu z bardziej wymagającymi smakami takimi jak kwaśny lub umami, smak słony może wydawać się dość łatwy w kwestii wyboru wina. Czy na pewno wiecie jednak, czym kierować się dobierając odpowiednie wino do potrawy i znacie najbardziej znane zestawienia smakowe?

Przekonajmy się. 

Wine pairing i smak słony – podstawy

Dwie podstawowe zasady wine pairingu głoszą, że wino powinno dobierać się na zasadzie balansu lub kontrastu.

W przypadku smaku słonego zaleca się kierować zasadą kontrastu. Słoność trzeba przełamać, a żeby to zrobić, należy wybrać jedną z dwóch opcji:

1. Wina z nutą słodyczy

Słony karmel nie bez powodu cieszy się sporą popularnością. Ludzie doceniają zaskakujące smaki, a wielu z nich podoba się niespodziewane uszczypnięcie soli na języku przy zjedzeniu cukierka. 

Tę samą logikę można zaaplikować w sztuce wine pairingu. Słodycz wina idealnie balansuje słoność potrawy. Dzięki niej obecność soli w daniu nie wydaje się być uciążliwa. 

Zabieg ten można zaobserwować również w popularnych przekąskach takich jak słodkie jabłka ze słonym masłem orzechowym lub melon zawinięty w szynkę parmeńską. Połączenie słoności  i słodyczy to wręcz kulinarny klasyk, dlatego nie należy się go bać, dobierając odpowiednie wino do kolacji. 

2. Wina o wysokiej kwasowości

Smak kwaśny idealnie rozbija słoność dań, nadając im charakteru. W zestawieniu z winami o wyższej kwasowości potrawy wydają się ciekawsze i bardziej wyraziste. Kwasowość oczyszcza podniebienie i podbija smaki poszczególnych składników.

Dobierając wino do smaku słonego należy mieć na uwadze, że sól wydobywa gorzki smak tanin. Dlatego do potraw słonych najlepiej podać wino o niskiej zawartości tanin. 

Jakie wino do słonych dań?

Tym razem zastosujemy trochę inny schemat niż w przypadku przewodników po wine pairingu w połączeniu z innymi smakami. Zazwyczaj wymieniamy konkretne wina i sugerujemy, z jaką żywnością idą w parze. Tym razem to różny typ potraw posłuży nam za wskaźnik, do którego dobierzemy odpowiednie wino:

Czerwone mięso (wołowina, dziczyzna, jagnięcina, kaczka): cabernet sauvignon, merlot, tempranillo, primitivo, malbec

Białe mięso (indyk, kurczak, cielęcina): chardonnay, sauvignon blanc, pinot noir, pinot grigio

Dania mięsne z dodatkiem owoców (np. kaczka w pomarańczach, dziczyzna z suszonymi śliwkami): pinot noir, zinfandel, merlot, shiraz

Ryby i owoce morza: pinot grigio, sauvignon blanc, riesling, muscadet, vermentino, albariño, wina musujące

Dania w śmietanowych i kremowych sosach: beczkowe chardonnay, pinot gris, riesling, pinot noir

Dania w pomidorowych sosach: sangiovese, zinfandel, primitivo, albariño 

Sery pleśniowe: sémillon, porto, sauternes, riesling, gewürztraminer, wina musujące

Dojrzałe, ostre sery: cabernet sauvignon, sangiovese, shiraz, zinfandel, merlot

Kozie sery: sauvignon blanc, chenin blanc, muscadet, riesling

Sałatki: warto wspomnieć, że w przypadku sałatek, najlepiej dobrać wino do dressingu. Najpopularniejsi towarzysze sałatek to jednak sauvignon blanc, pinot grigio, chardonnay, riesling i albariño.

Zupy: nadal jest to kontrowersyjny temat, ale coraz więcej głosów poleca zestawianie zup z andaluzyjskim sherry

Słone przekąski (krakersy, precle, oliwki, orzeszki): wina musujące, riesling, sauvignon blanc.

By dowiedzieć się więcej na temat dobierania wina do bardziej wymagających składników takich jak sos sojowy, szparagi i grzyby, zapoznajcie się z naszym artykułem o smaku umami.

A jeśli zainteresował Was temat wine pairingu, zapraszamy na nasze kursy WSET. Tam dobrze poznacie różne wina, aby potem bez zastanowienia dobrać je do odpowiednich potraw.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *